Nashville, Tennessee
25 oktober 2024 - Nashville, Tennessee, Verenigde Staten
Dag 8, donderdag 24 oktober
Glasgow, Kentucky naar Nashville, Tennessee
Voor vandaag staat er weer een mooie route op het programma om naar Nashville te komen. Het is een kleine omweg die de moeite echter zéker waard is, we gaan namelijk het Mammoth Cave National Park bekijken. Het park is in 1981 tot Werelderfgoed verklaard vanwege zijn immense grottenstelsel en bijbehorende biosfeer. Mammoth betekent mammoet en dat zou slaan op de enorme omvang van het onderaardse stelsel, er is al bijna 600 km. in kaart gebracht. En men weet dat er nog veel meer te ontdekken zijn, het is het grootste complex ter wereld!
Het park wordt van oost naar west doorsneden door de Green River, vanuit biologisch oogpunt wordt deze als een van de meest interessante rivieren van de Verenigde Staten beschouwd. Zo leven er hier bijvoorbeeld bepaalde grotkrekels en garnalen.
Het is altijd een goed idee om eerst naar het bezoekerscentrum te gaan voor informatie. Die is ook hier zeer goed en informatief, we zien enkele films en krijgen heldere uitleg. Er worden verschillende begeleide tours naar een grot aangeboden maar die duren erg lang en zijn bovendien volgeboekt tot aan het middaguur. Daar wachten wij niet op want hebben nog meer op ons programma staan vandaag. Voor ons is de fraaie rit door het park meer dan voldoende en we genieten weer intens van de herfstkleuren en uitzichten. Bovendien hebben we ook nog eens heerlijk warm nazomerweer, het voelt als een cadeautje!
Het is even omschakelen als we in de middag in de stad Nashville aankomen. De hoge gebouwen, de drukte, wat een tegenstelling met de serene rust van vanochtend.
Het duurt echter niet lang en dan gaan we helemaal op in de levendigheid van de stad. Bij de hoofdstraat Broadway wemelt het van de rooftopbars waar live gespeeld wordt, country uiteraard, overal hoor je de muziek die deze stad zo beroemd gemaakt heeft.
Natuurlijk gaan wij ook een drankje nemen boven op zo’n terras en maken we deel uit van het uitgaansleven van Nashville.
Daar hoort overigens ook bepaalde kleding bij, zien we, we moeten eigenlijk gaan shoppen zodat we ook van die leuke cowboylaarsjes of hoeden kunnen dragen en er helemaal bij horen. Winkels en keuze genoeg, op Broadway zijn veel zaken te vinden.
Wat een leuke kennismaking met Music City, hoofdstad van Tennessee!
Dag 9, vrijdag 25 oktober
Nashville
In Nashville kom je in de eerste plaats voor de muziek en dat is wat we vandaag dan ook gedaan hebben.
We hebben kaartjes voor de beroemde Country Music Hall of Fame and Museum maar voordat we daar naar toe gaan rijden we eerst langs het Nissan Stadion aan de andere kant van de rivier. Van daaraf heb je ‘s ochtends een mooi zicht op de skyline van Nashville.
Het is ons gisteren al opgevallen dat we hier echt de enige buitenlanders zijn, er wordt regelmatig nieuwsgierig naar ons gekeken.
In het museum schiet er vanochtend meteen een oude medewerker naar ons toe, hij vraagt of we een audioguide hebben. Na ons bevestigende antwoord haalt hij ons uit de rij en krijgen we voorrang, we mogen direct naar binnen.
Wat een gewéldig museum, de bezoeker wordt helemaal meegenomen in de geschiedenis van de countrymuziek met leuke oude beelden op grote schermen. Eigenlijk is het gewoon een ‘trip down to memory lane’, we herkennen zóveel songs en films
uit onze jonge jaren.
Verder staan er bijzondere auto’s tentoongesteld waaronder natuurlijk Elvis’ ‘Gold Plated Cadillac’, een gitaar van Johnny Cash en heel veel glitterkleding van artiesten die tijdens hun optredens is gedragen.
Na een paar uur gaan we even iets anders doen, we krijgen een tourtje naar de historische RCA studios (studio B) waar de grote artiesten hun songs opnamen. We gaan daarvoor met een bus en moeten ons een kwartier van te voren melden bij de strenge mevrouw Debby die onze kaartjes scant, en, zoals ze zelf zegt: we ‘boffen’ want ze is de tourleader van vanmiddag. Tijdens de bezichtiging geeft ze haar duidelijke instructies en niemand durft daar ook maar iets van af te wijken. En zo nemen we allemaal braaf plaats achter de vleugel voor de foto, ze vist feilloos de 2 jonge mannen eruit die denken er onderuit te komen.
Terug in het museum bekijken we nog een verdieping en dan is het tijd om lekker iets te gaan eten, het is een zeer late lunch of een vroeg diner geworden.
Er is een leuke Foodhall waar allerlei verschillende eettentjes in zitten, ook hier worden we weer getrakteerd op livemuziek van ene Heidi die overigens een prachtige stem heeft!
Weer helemaal opgeladen gaan we na een uurtje richting ons laatste doel: het Johnny Cash museum over de beroemde zanger/ acteur die al tijdens zijn leven een legende was en hier geëerd/vereerd wordt.
Ook hier worden we weer helemaal ondergedompeld in muziek en bekijken we weer film-en tv-fragmenten.
Het is verbazingwekkend hoeveel liedjes we vandaag eigenlijk herkend hebben, we luisteren thuis in principe nooit naar deze muziek. Dat komt echt omdat we dit als kind gehoord hebben omdat onze ouders hier naar luisterden. En als tiener stonden veel liedjes in de hit-parade, de top 40.
Nashville is absoluut een leuke, gezellige stad, niet groot en in principe lopend goed te doen. Er heerst een bijzondere sfeer, aan de ene kant heel relaxed en aan de andere kant voel je ook een opwindende ‘vibe’, om dat modewoord ook eens te gebruiken.
Voor elke muziekliefhebber echt iets om 1x in zijn leven te doen!